SEJARAH KMKt

Tanggal 5 Ogos 2012 merupakan tarikh pertama bermulanya peristiwa pra pengoperasian Kolej Matrikulasi Kelantan (KMKt). Pada tarikh ini, beberapa orang pegawai dari Bahagian Matrikulasi dan wakil pasukan task force telah berjumpa dengan pegawai di Pejabat Pendidikan Daerah Pasir Puteh bagi memaklumkan penempatan pasukan task force untuk persediaan awal pengoperasian KMKt. Beberapa tempat telah dicadangkan oleh KSU untuk dijadikan pejabat sementara KMKt antaranya ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Selising, Pejabat Pendidikan Daerah P.Puteh dan Pejabat Pelajaran Negeri Kelantan.

Setelah mendapat kelulusan daripada Pejabat Pendidikan Negeri Kelantan dan Pejabat Pendidikan Daerah Pasir Puteh dengan persetujuan Sekolah Menengah Kebangsaan Selising, tarikh 19 Sept 2012 menyaksikan pergerakan pasukan task force ke pejabat sementara KMKt di Sekolah Menengah Kebangsaan Selising bagi memulakan pengoperasian KMKt. 

             Kolej Matrikulasi Kelantan (KMKt) dijadualkan beroperasi pada bulan Mei 2013 dengan bermulanya sesi akademik 2013/2014. Walaubagaimanapun oleh kerana masalah yang tidak dapat dielakkan, KMKt tidak dapat beroperasi seperti yang dirancang menyebabkan seramai 700 orang pengambilan pelajar sulungnya terpaksa ditempatkan di lima buah kolej matrikulasi iaitu Kolej Matrikulasi Johor, Kolej Matrikulasi Pahang, Kolej Matrikulasi Kedah, Kolej Matrikulasi Selangor dan Kolej Matrikulasi Perak.

Projek KMKt telah diluluskan dibawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMKe9) dan mula dibina pada 6 Oktober 2009 dan merupakan kolej matrikulasi ke-14 di seluruh Malaysia di bawah Bahagian Matrikulasi, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Kolej Matrikulasi Kelantan (KMKt) adalah projek KPM yang dikendali dan dipantau oleh Jabatan Kerja Raya Kelantan (JKR). 

Kampus KMKt terletak di kawasan seluas 100 ekar yang terletak diatas Lot 3317 Mukim Bukit Merbau, Daerah Bukit Jawa, Jajahan Pasir Puteh, Kelantan Darul Naim. Lokasi kampus ini ialah 7 KM dari pekan Kok Lanas, 18 KM dari pekan Pasir Putih, 30 KM dari bandar Machang dan 26 KM dari bandar Kota Bharu,

Kedudukannya berhampiran dengan beberapa institusi pendidikan seperti Kolej Komuniti dan Politeknik, juga berhampiran dengan Kem Desa Pahlawan serta dikelilingi oleh beberapa bandar utama negeri Kelantan.

      KMKt boleh menempatkan seramai 2,000 orang pelajar pada satu-satu masa di 4 blok kediaman (2 blok  bangunan lagi bakal dibina dalam fasa kedua pembangunan KMKt) yang lengkap dengan pelbagai kemudahan termasuk bilik penginapan pelajar, bilik bacaan, bilik sembahyang serta bilik rekreasi. Di blok kediaman pelajar terdapat 4 kafeteria yang akan memberikan perkhidmatan penyediaan makanan kepada pelajar.  

  
      Dalam melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran, terdapat 2 buah dewan kuliah besar dan 4 buah dewan kuliah kecil yang dilengkapi dengan peralatan Komputer, LCD, skrin, sistem audio dan lain-lain peralatan yang diperlukan. Dewan kuliah ini mampu memuatkan antara 150 – 250 pelajar untuk setiap dewan. Sebuah Pusat Sumber dua tingkat dilengkapi dengan kemudahan seperti ruang membaca umum, ruang  membaca individu, ruang santai, bilik perbincangan, siber remaja, bilik tayangan, ruang koleksi rujukan dan lain-lain serta dilengkapi juga dengan 7 makmal komputer  dan 3 makmal bahasa disediakan dengan talian internet, WiFi dan lain-lain peralatan.


     KMKt juga bakal menyediakan perkhidmatan lain dengan caj yang berpatutan seperti perkhidmatan dobi, percetakan, kedai runcit, kedai alat tulis, perkhidmatan bank (ATM) dan TASKA untuk anak-anak pensyarah dan kakitangan bagi memudahkan pensyarah dan kakitangan mendapat perkhidmatan penjagaan anak-anak mereka semasa mereka bekerja.


       Kok Lanas, sebuah pekan kecil merupakan pekan terdekat dengan kampus KMKt (7 km) pada kedudukan 5.906763, 102.237725 adalah bandar yang sedang pesat membangun akibat limpahan pembangunan yang rancak di sekitarnya. KMKt telah beroperasi sepenuhnya pada pengambilan pelajar sesi 2014/2015 dengan kemasukan pelajar seramai 1100 orang.